U bent hier

Aangepast advies gebruik morning-afterpil gelijktijdig met andere medicatie

10 augustus, 2016

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt vrouwen die medicijnen gebruiken tegen epilepsie, tuberculose of hiv, of die sint-janskruid gebruiken, bij de inname van de morning-afterpil. Zij moeten extra opletten en bij voorkeur een koperspiraal (morning-afterspiraal) laten plaatsen.

Het CBG adviseert deze vrouwen in plaats van de morning-afterpil met levonorgestrel, die zonder recept bij de drogist en apotheek gekocht kan worden, binnen vijf dagen een koperspiraal door de huisarts te laten plaatsen. Dit geldt ook als deze medicijnen de afgelopen vier weken zijn gebruikt.

Als een vrouw geen koperspiraal wil of kan, adviseert het CBG om binnen 72 uur de dubbele dosering van de morning-afterpil met levonorgestrel in te nemen.

Publieksinformatie

Zowel de bijsluiter als de verpakking wordt met deze informatie aangepast. Ook de informatie op Thuisarts.nl is geactualiseerd.

De productinformatie van de morning-afterpil met ulipristal vermeldt al dat gelijktijdig gebruik met medicatie tegen epilepsie, tuberculose of hiv, of het gebruik van sint-janskruid, niet aanbevolen wordt. Het advies van een dubbele dosering geldt niet voor de morning-afterpil met ulipristal.

Achtergrond aangepaste advies

Het gebruik van een aantal geneesmiddelen tegen epilepsie, tuberculose of hiv, of het gebruik van sint-janskruid (of het gebruik van deze middelen in de afgelopen 4 weken) vermindert de werkzaamheid van de morning-afterpil met levonorgestrel. Een verdubbeling van het aantal tabletten kan dit effect tegengaan. Het heeft echter de voorkeur om een koperspiraaltje door een arts te laten plaatsen, omdat de werking hiervan niet beïnvloed wordt door deze medicatie. Het spiraaltje kan tot 5 dagen na de onbeschermde geslachtsgemeenschap geplaatst worden en geeft bijna 100% bescherming tegen zwangerschap. Dit aangepaste advies volgt op een Europese herbeoordeling en is conform de NHG-Standaard Anticonceptie.

Meer informatie

CBG-MEB advies
NHG-Standaard Anticonceptie
Thuisarts.nl/morningafterpil