U bent hier

NHG-Behandelrichtlijn Rosacea herzien

21 september, 2020

Rosacea is een chronische huidaandoening, meestal in het centrale deel van het gelaat, met erytheem, teleangiëctastieën en papulopustels. In de regel treedt de aandoening na het dertigste levensjaar op en verloopt het met remmissies en exacerbaties. Doorgaans zijn cosmetische bezwaren, klachten van branderige pijn en vragen over het beloop van de aandoening redenen om de huisarts te consulteren.

Het klinische beeld kenmerkt zich vaak door symmetrische, vasculaire verschijnselen (erytheem en/of teleangiëctasieën) en ontstekingsverschijnselen (papulopustels). Vooral op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. Soms melden patiënten hierbij een branderig gevoel van de huid. Ook kunnen er oogklachten optreden.

Behandelingsmogelijkheden

In de herziene NHG-Behandelrichtlijn Rosacea bestaat het beleid van rosacea met papels en/of pustels aanvankelijk uit voorlichting, niet-medicamenteuze adviezen en lokale behandeling met metronidazol, azelaïnezuur of ivermectine. Voor hinderlijke erythemateuze klachten bevelen we nu ook lokale behandeling met brimonidinegel aan. Orale behandeling met doxycycline is geïndiceerd wanneer lokale middelen onvoldoende effectief zijn. Verwijzing voor lasertherapie (met laser of flitslamp) naar een huidtherapeut of dermatoloog kan overwogen worden voor hinderlijke klachten van erytheem en/of teleangiëctastieën. Gemiddeld zijn er 2 tot 3 behandelingen nodig.

Patiëntinformatie Thuisarts.nl

De Thuisartstekst Ik heb rosacea is geactualiseerd.

E-learning

Begin november verschijnt de PIN Rosacea. Abonnees ontvangen de e-learning automatisch, NHG-leden bestellen de e-learning met korting in de NHG-Webwinkel.