U bent hier

Nieuwe NHG-Standaard ADHD bij kinderen en bijbehorende voorlichting

4 november, 2014

Deze standaard geeft diagnostische criteria voor ADHD bij kinderen aan de hand van kenmerken van onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit. De behandeling gebeurt aan de hand van een stappenplan; bij onvoldoende effect van gedragsmatige interventies kan de huisarts methylfenidaat overwegen.

De belangrijkste kernboodschappen van de standaard zijn:

  • Ook als kinderen niet voldoen aan de beschreven criteria voor ADHD, maar wel lichte beperkingen in het functioneren vertonen door druk, impulsief of onoplettend gedrag, kunnen dezelfde voorlichting, opvoedingsadviezen en –ondersteuning nuttig zijn.
  • Huisartsen kunnen kinderen vanaf 6 jaar zelf begeleiden, mits zij beschikken over voldoende kennis, expertise en samenwerkingsmogelijkheden met andere hulpverleners.
  • Behandeling van ADHD zonder comorbide psychiatrische aandoening volgt een stappenplan, te beginnen met voorlichting, ouder- en leerkrachtbegeleiding en eventueel gedragstherapie voor het kind. Bij onvoldoende effect hiervan kan de huisarts methylfenidaat voorschrijven in overleg met ouders, kind en andere behandelaars.
  • De huisarts controleert kinderen met ADHD periodiek.

In een korte film worden de kernboodschappen uit de standaard toegelicht

 

 

Klik hier voor de nieuwe standaard ADHD bij kinderen

Ook nieuwe voorlichtingsteksten op Thuisarts.nl

Naast de verschijning van de nieuwe standaard zijn er ook nieuwe voorlichtingteksten op Thuisarts.nl voor u in de praktijk beschikbaar. Het onderwerp ADHD bestaat uit de volgende vier situaties:

E-learning

Wilt u een scholing volgen over het onderwerp ADHD bij kinderen? Maak dan het digitale Programma voor Individuele Nascholing (PIN) over ADHD bij kinderen. Bent u geen abonnee op de PIN’s, dan kunt u deze e-learning los bestellen. De PIN kost €35,- voor NHG-leden en is geaccrediteerd voor 2 uur. U kunt de PIN hier bestellen.

Regionale scholing

Heeft u behoefte in uw regio aan een groepsgewijze cursus over ADHD bij kinderen? Neem dan contact op met NHG-Scholing. In overleg ontwikkelen wij zo’n cursus. Klik hier voor meer informatie.

Op 4 november 2014 is een NHG-persbericht over ADHD bij kinderen gepubliceerd.