U bent hier

Veelgestelde vragen maternale kinkhoestvaccinatie

25 november, 2019

Vanaf 16 december wordt de maternale kinkhoestvaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf die datum kunnen zwangeren bij consultatiebureaus van de jeugdgezondheidszorg een afspraak maken om de vaccinatie te halen. Vanaf 2 december worden zwangeren hierover geïnformeerd door hun verloskundig zorgverlener.

In het wetenschappelijke tijdschrift van het NHG, Huisarts en Wetenschap, staan antwoorden op veelgestelde vragen van huisartsen. Vragen die in dit artikel worden beantwoord, zijn bijvoorbeeld: Waarom vaccineren in de zwangerschap? Is de kinkhoestvaccinatie veilig tijdens de zwangerschap? Wat zijn de gevolgen voor het vaccinatieschema voor baby’s? En wat te doen tot de start van het Rijksvaccinatieprogramma?

De vragen en antwoorden met betrekking tot maternale kinkhoestvaccinatie vindt u in H&W (alleen beschikbaar voor NHG-leden en H&W-abonnees) en kunt u ook terugvinden op NHG.orgHuisartsen ontvangen in week 49 een brief met factsheet vanuit het RIVM.

22 wekenprik

De vaccinatie kan worden gegeven vanaf de 22e week in de zwangerschap tot aan de bevalling. De naam wordt daarom 22 wekenprik. Zo is de vaccinatie onderdeel van het zwangerschapstraject. Om de vaccinatie extra onder de aandacht te brengen bij de zwangere vrouwen start er in december een publiekscampagne. Dan gaat ook website www.22wekenprik.nl online.

Voorlichting op Thuisarts.nl

Meer informatie