U bent hier

Vervuiling metformine

28 oktober, 2020

NRC en Zembla hebben aandacht besteed aan een mogelijke vervuiling van metformine met NDMA. NDMA behoort tot de nitrosaminen en is waarschijnlijk een kankerverwekkende stof. Op de website van nrc.nl en Zembla en in de kranten van donderdag 29 oktober staat informatie waarover vragen kunnen ontstaan bij uw patiënten.

Op basis van de informatie die we nu hebben over de publicatie en het onderzoek adviseren wij patiënten te melden dat ze hun metformine kunnen blijven gebruiken. Metformine is een belangrijk middel, waarmee patiënten niet zo maar kunnen stoppen. De voordelen van het gebruik van metformine zijn veel groter dan het mogelijke risico van de verontreiniging. Het gevaar van stoppen van de diabetesbehandeling is veel groter. Overschrijding van de limietwaarde is ongewenst, maar het gaat naar verwachting niet om een groot risico. De limiet van NDMA in metformine is vastgesteld op een verwaarloosbaar risico. Wanneer 100.000 patiënten hun hele leven lang de maximale dosering gebruiken, waar elke dag de maximale toegestane limiet van de onzuiverheid in zit, dan zal er van deze 100.000 mensen mogelijk 1 persoon extra ergens in zijn of haar leven een vorm van kanker krijgen.

Dit advies is in lijn met het advies van de inspectie en de KNMP. Ook apothekers zijn door de KNMP op de hoogte gebracht. Wanneer nieuwe informatie beschikbaar komt, zullen we u via onze website van nadere informatie voorzien.