U bent hier

Zelfafnameset in vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

8 mei, 2017

Vrouwen die het moeilijk vinden om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts, kunnen vanaf 15 mei gebruik maken van een zelfafnameset (ZAS). De ZAS kan een manier zijn om te zorgen dat zij toch meedoen met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Als huisarts kunt u hier vragen over krijgen.

Met de ZAS neemt de vrouw zelf thuis vaginaal materiaal af. Dit stuurt zij op naar het laboratorium waar het getest wordt op HPV.  Wordt HPV gevonden dan is alsnog een uitstrijkje nodig bij de huisarts voor een cytologische beoordeling.

Aanvragen

Vrouwen die niet op de uitnodigingsbrief van het bevolkingsonderzoek reageren ontvangen vier maanden later een herinneringsbrief. Daarbij zit een aanvraagformulier voor de zelfafnameset. De set kan ook door de vrouw zelf worden aangevraagd vanaf het moment dat zij uitnodigingsbrief heeft ontvangen. Aanvragen kan telefonisch of per e-mail bij de screeningorganisatie in haar regio.

Gratis e-learning

Over alle veranderingen van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is een gratis Programma Individuele Nascholing (PIN) gemaakt in samenwerking met het NHG, RIVM, Centrum voor Bevolkingsonderzoek en de screeningsorganisaties. De PIN staat klaar voor u in de NHG-leeromgeving

Patiënteninformatie op Thuisarts.nl

Vrouwen met vragen over de ZAS kunt u verwijzen naar de patiënteninformatie op Thuisarts.nl:
Ik wil een zelfafnameset gebruiken voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Meer informatie

Alle actuele informatie vindt u in het NHG-Dossier Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.