U bent hier

Enkelbraces

Na een ruptuur van een of meerdere delen van de enkelband kan, na het verdwijnen van de zwelling, de enkel gesteund worden door een tape bandage of een enkelbrace Braces voor de enkel zijn er in verschillende uitvoeringen.
  • semi-rigide brace. Dit is een brace met kunststof verstevigingen (schotels, baleinen) aan de zijkant(en) van de brace, waardoor het zwikken (de inversie en eversie) van de enkel wordt tegengegaan, terwijl andere bewegingen wel mogelijk zijn. De semi-rigide braces behouden tijdens het gebruik hun stevigheid.
  • soft brace of non-rigide brace. Dit is een brace zonder kunststof verstevigingen zoals een elastische brace. Op den duur kan de brace door rekken losser gaan zitten.

Advies over het type brace kan gegeven worden door fysiotherapeuten, huisartsen of sportartsen met voldoende kennis van braces. Als een keus gemaakt is kan de brace aangeschaft worden via thuiszorgwinkels, orthopedische winkels of webwinkels.

 
Veterbrace met strapVeterbrace

Een brace is een semirigide brace als baleinen mediaal en lateraal in de brace geschoven zijn. Deze baleinen kunnen verwijderd worden wanneer minder steun en meer draagcomfort gewenst is, bijvoorbeeld bij preventief gebruik van de brace.

 

Tot op heden is niet aangetoond dat één bepaald type brace de voorkeur geniet. Elke brace kent voor- en nadelen, bijvoorbeeld wat betreft de pasvorm en het draagcomfort. Hoe meer rigide de brace, des te minder het draagcomfort en des te groter de mechanische beperking. Er is (beperkt) wetenschappelijk onderzoek gedaan naar enkelbraces. Hieruit wordt geconcludeerd dat zowel een tapebandage als een enkelbrace kan worden aanbevolen ter behandeling van enkelbandletsel. De werkgroep heeft voorkeur voor een semirigide brace of een veterbrace. Omdat er tientallen verschillende braces leverbaar zijn en het aanbod per jaar wisselt, is het niet mogelijk een voorkeur te geven voor een bepaalde brace. Het verdient aanbeveling dat de huisarts of fysiotherapeut met een beperkt aantal braces ervaring opdoet.

  • Adviseer naast ondersteuning van de enkel met tape of een brace ook oefeningen om de enkel te versterken. Deze oefeningen zijn te vinden op www.thuisarts.nl.